Followers

Monday, 6 February 2017

Jamu Nenek vs Diet

Assalamualaikum gaisss~~
hari ni hari yang sangat meletihkan..
memacam peristiwa..
pahit, manis, masin, payau..hihi, semuanya ku telan jua..

ok..entry hari ni ialah kupasan dari soalan yang followers fb selalu duk pm tanya..
dia macam ni sebenarnya..

diet. ok apa maksud diet tu sebenarnya?
tak kesahlah ko diet atkins ke, diet kira kalori ke, diet less carbo ke..dan sebagainya..
apa jenis diet pun bagus, selagi korang follow rule, faham betul-betul.
yang salahnya diet ni bila korang- aku diet, aku tak nak makan.
NI BETUL-BETUL SALAH!!
semua jenis diet tak de rule yang kena berlapar. tak ada gais!

apa yang yana paham dengan diet ni korang makan dengan betul, samada kuantitinya, jenis makanannya dan masa makannya. kena ikut, kena patuh. kalo tak, kirim salam, wassalam la jawabnya.

satu yana nak pesan kat pencinta diet semua..kalo ko diet seimbang ko tak yah la duk kondemn orang yang diet atkins- duk perli tak makan nasi bagai, hormat keputusan orang. ko buat diet tu tak jadik, dia buat jadik. sama jugakkan.. dari segi usaha dan pengorbanan yang dia dah buat untuk diet tu yang kita pandang dan hormat. ingat senang ke si gemuk nak atasi rasa "nak makan banyak, esp benda manissssss dan lemak berkrim" macam kek, aiskrim, cokelat..nyummmm!!

ok, habis cerita diet.

yang jamu nya pulak, (ni cerita pasal jamu nenek ye. jamu lain yana tak tau sebab tak amal) 
yang Yana duk amik ni hanya membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan. please bare in mind jamu ni bukan ubat kurus.  jangan ingat dengan makan jamu buleh kurus, kalo ko hari hari telan bronis, telan hokaido.. ehhhhhh salah-salah.. 

once bila ko decide nak capai berat ideal that is KURUS, korang diet kan.. pastu..diet setiap hari tak pernah culas. ok bagus, pastu tetiba ko tengok kat fb ada orang jual jamu nenek. ko pm dia dan ko beli. bila jamu nenek yang ko beli tu dah sampai, setiap malam ko makan. soalannya, ko diet lagi tak lepas ko amal jamu tu? ko mesti jawab "DIET LAGI" kalo ko jawab "TAK" maap ler..ko tak kan kurus dalam time frame yang ko targe tu. boleh kurus jugak dengan amal jamu walau tak diet, tapi lambatttt.. sebab apa? jamu nenek tak berkesan ke? bukan... bukannn.. bukannn.. sebab jamu nenek ni 100% natural, dibuat dari sayur sayuran dan herba sahaja. tidak mengandungi bahan kimia. jadinya hasil jamu nenek tak de la drastik macam ubat ubatan lain tu yang the end nya boleh bawa maut. nauzubillah, mintak jauh.

kesimpulan.
jamu nenek + diet = KURUS

ada soklan?

nak sembang-sembang santai?
haaa whasapp ye

YANA | 018.2092286


Saturday, 4 February 2017

JAMU NENEK- Detox

Assalamualaikum
korang semua mesti dah kenal dengan jamu paling laris kan?
bukan sahaja di Malaysia tau.. Brunei dan Singapore juga.. meletop tak?? kau ghaseee..??hihi

hari ni yana nak cerita yang paling TOP of the TOP la gituuuu..suka sangat TOP TOP ni..dah macam kak TOP..haha

DETOX DIET



apa khasiat dia, apa yang best pasal jamu ni semua ada dalam gamba tu.. baca ye..
no phone yana tu dah tak available untuk whatsapp..
kalo korang nak whatsapp pakai no ni

Yana | 018.2092286
Yana | 018.2092286
Yana | 018.2092286

berkesan ke makan detox ni??? hmmmm
yana boleh jadi testimoni korang..
yana mula makan time tu berat 77++kg, dengan tinggi 155cm sahaja..
overweight tahap obese..tahap berapa tak pasti..huhu

yana ambik detox habis dalam 7-8 botol setiap malam ambik 4 biji sebelum tido..
setiap hari ada penurunan.
ada jugak buat simple workout, google je low impact workout, pastu tiru..hihi

alhamdulillah sekarang berat dah cecah angka 6.
berat yana time tulis entry ni 63kg..
masih berusaha untuk dapat berat angka 5 pulak..
in sya ALLAH..

korang pun boleh tau..
nak dengan tak nak je..
jommm

ha satu lagi lupa nak gtau..yana pun control makan..buat atkins fasa 4.
hehe.. ye la kalo makan jamu je makan tak jaga tak berhasil gak kan..
air kosong kena cukup, lebih lagi elok..
makan jamu ni nak kena minum air banyak ( berhenti minum air jap)

ada nak tanya? 
pantang larang jamu?
macam yang korang dah tahu, jamu nenek ni memang based on sayur sayuran dan 100% natural kan, jadi kalau korang ada amik ubat hospital kan, jarakkan sket pengambilan. 
kopi? nescafe? boleh minum..segelas sehari cukup la ye..
lain lain tak de pantang.

clear tak penerangan tu?
kalau ada nak sembang ke apa ke, whatsapp je la ye..

Yana | 018.2092286
Yana | 018.2092286
Yana | 018.2092286

ok..tu je la untuk hari ni..baiiiii


fb New Page ^^

Assalamualaikum semua..
dah Februari 2017
baru berkesempatan menjengguk blog..huhuhuuu
tiap hari duk niat je..hiiii jangan maraaa aa..

yana ada create fb page tau..
Sihat Santai Meletop!!
gituuu
harapnya MELETOP pom pomm pommm la nanti ye..hihi

jom visit ye..

Friday, 30 September 2016

Diet Atkins

Assalamualaikum
Selamat Petang

sape pernah join diet atkins ni?
angkat tangan!!

untuk yangbelum pernah join Atkins ni sini yana nak briefly explain..hihi

diet Atkins ada 4 fasa iaitu FASA 1,2,3 & 4

1- FASA 1 -
 Induksi iaitu fasa pengenalan.. 
bagi fasa 1 ni semua carbo adalah dilarang. no at all..nak tahu apa dia carb atau tak..boleh google ye..hihi.
gula? memang tak boleh angsung..kalau nak sangat.makan la satu sudu.. tu je..
kalau lebih carbo apa akan jadi?? haaa korang tak akan capai tahap ketosis ( pembakaran LEMAK tidak akan berlaku) 
camne nak tahu ketosis ni berlaku? secara tak lansung kepala akanrasa sakit sikit esp bahagian belakang..urine korang pun berbau sket..
pastikan ikut rule untuk berlakunya KETOSIS ni..kalau tak rugi ko tak makan carbo!!
once berlakunya Ketosis berat akan turun mendadak.. sebab itu dinasihatkan timbang berat sebelum mulakan atkins for your own record and goal.
kalau berattak turun nak buat apa? jangan risau..cuba tengok inch loss.. haa jangan terkejut kalau seluar longgar dan korang nanti dan ada shape macam kerengga..haha

AIR
ni paling penting..minum 4 mug besar air suam sebelum makan apa-apa makanan..kalau tak nak minum? kalau tak turun berat jangan salahkan orang la..padan muka.. pastikan air lebih dari 3 liter sehari.. tak boleh telan?? paksa diri sket..lelama in sya ALLAh senang je.. 
kerap ke tandas tu petanda baik la tu..hihi

good luck semua..
tu je sempat tulis untuk entri kali ni..

journey dari 76kg kepada 55kg

salam sayang..
yana belon 

Thursday, 28 July 2016

Amali membungkus makanan - KHB Tingkatan 2

Assalamualaikum..
selamat sore!

hihi

dua hari berturut-turut marathonbuat amali membungkus makanan untuk tingkatan 2 (elektif ERT) dan menyedia minuman yang menyegarkan.. Alhamdulillah.. penat tapi puas!!

alhamdulillah jugak tahunniajar tingkatan 2 ERT well manners la sket kalau la banding dengan boys kan..hihi..

gambar ada mabik tapi tak buh dalam lappy lagi..lenkali kita update ye..

ada yang nak bertanya kami bungkus apa? hehe mestilah nasi lemak.
panitia KHB belikan nasi lemak dan semua peralatan ( pembungkus lilin dan semua bahan buat air) bajet tanpa lauk hanya lah RM1.50 sahaja (nasi lemak kosong)
nak bagi best, cikgunya ni belikan telur satu papan..haaa goreng lah nak!hihi

air pulak kita orang buat air sunquick dan air milo jew..
bestlah!

itu saja..
byee
jumpa lagi :)

Monday, 18 July 2016

pergi~~~

assalamualaikum
semua sihat?
hari ni raya yang ke berapa ye? hihi dah lupa..

Raya tahun ni amat bermakna sebenarnya..
sangat bermakna..

abah telah pergi buat selamanya..
meninggalkan kami semua..
damailah abah disana..
bersama para solehin..

alhamdulillah segala urusan abah dipermudahkan..
jika ada yang tertanya sebab kematian abah.. abah pergi kerana komplikasi jantung, selepas operation kanser usus abah 7 hari selepas itu..

al-fatihah buat abah..insan yang akan sentiasa dirindui.

Allahyarham Haji Mohamad Tajuddin Bin Sulaiman



Monday, 25 April 2016

Jamu Nenek


Assalamualaikum
selamat petang
ape khabar semua??

hehe

an intro~~~
J A M U N E N E K

yana| 0139994786