Followers

Monday, 6 February 2017

Jamu Nenek vs Diet

Assalamualaikum gaisss~~
hari ni hari yang sangat meletihkan..
memacam peristiwa..
pahit, manis, masin, payau..hihi, semuanya ku telan jua..

ok..entry hari ni ialah kupasan dari soalan yang followers fb selalu duk pm tanya..
dia macam ni sebenarnya..

diet. ok apa maksud diet tu sebenarnya?
tak kesahlah ko diet atkins ke, diet kira kalori ke, diet less carbo ke..dan sebagainya..
apa jenis diet pun bagus, selagi korang follow rule, faham betul-betul.
yang salahnya diet ni bila korang- aku diet, aku tak nak makan.
NI BETUL-BETUL SALAH!!
semua jenis diet tak de rule yang kena berlapar. tak ada gais!

apa yang yana paham dengan diet ni korang makan dengan betul, samada kuantitinya, jenis makanannya dan masa makannya. kena ikut, kena patuh. kalo tak, kirim salam, wassalam la jawabnya.

satu yana nak pesan kat pencinta diet semua..kalo ko diet seimbang ko tak yah la duk kondemn orang yang diet atkins- duk perli tak makan nasi bagai, hormat keputusan orang. ko buat diet tu tak jadik, dia buat jadik. sama jugakkan.. dari segi usaha dan pengorbanan yang dia dah buat untuk diet tu yang kita pandang dan hormat. ingat senang ke si gemuk nak atasi rasa "nak makan banyak, esp benda manissssss dan lemak berkrim" macam kek, aiskrim, cokelat..nyummmm!!

ok, habis cerita diet.

yang jamu nya pulak, (ni cerita pasal jamu nenek ye. jamu lain yana tak tau sebab tak amal) 
yang Yana duk amik ni hanya membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan. please bare in mind jamu ni bukan ubat kurus.  jangan ingat dengan makan jamu buleh kurus, kalo ko hari hari telan bronis, telan hokaido.. ehhhhhh salah-salah.. 

once bila ko decide nak capai berat ideal that is KURUS, korang diet kan.. pastu..diet setiap hari tak pernah culas. ok bagus, pastu tetiba ko tengok kat fb ada orang jual jamu nenek. ko pm dia dan ko beli. bila jamu nenek yang ko beli tu dah sampai, setiap malam ko makan. soalannya, ko diet lagi tak lepas ko amal jamu tu? ko mesti jawab "DIET LAGI" kalo ko jawab "TAK" maap ler..ko tak kan kurus dalam time frame yang ko targe tu. boleh kurus jugak dengan amal jamu walau tak diet, tapi lambatttt.. sebab apa? jamu nenek tak berkesan ke? bukan... bukannn.. bukannn.. sebab jamu nenek ni 100% natural, dibuat dari sayur sayuran dan herba sahaja. tidak mengandungi bahan kimia. jadinya hasil jamu nenek tak de la drastik macam ubat ubatan lain tu yang the end nya boleh bawa maut. nauzubillah, mintak jauh.

kesimpulan.
jamu nenek + diet = KURUS

ada soklan?

nak sembang-sembang santai?
haaa whasapp ye

YANA | 018.2092286


No comments:

Post a Comment